РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

„Африка“ – късо кино в Нощ в галерията, 18 май 2024 г.

Късо кино от Африка
18 май, 21:00 ч.
За трети пореден път в рамките на инициативата „Европейска нощ на музеите“ късометражното кино ще има своето силно присъствие, благодарение на партньорството между Кинематограф и Художествена галерия – Русе.
Специален фокус ще бъде кинопрограмата, внимателно курирана от редакторите на Кинематограф, и целяща да обхване различни теми, щрихи и сюжети от Африканския континент, не само такъв, какъвто го познаваме, но и такъв какъвто е днес – динамичен, бързо развиващ се и изпълнен с предизвикателства, за които дори не подозираме.
Прожекцията ще бъде открита с интересен филм-експеримент, в който музикален продуцент съчетава музиката на 42 племена, за да участва в държавен конкурс за създаване на нов химн на Кения. Не само ще чуем какво е направил, но и ще разберем какво научава той по време на този експеримент.
В два други филма ще се гмурнем в по-мрачната страна на живота в Африка, в търсене да разберем пред какви предизвикателства са изправени младите, как се борят и защо именно там, в Африка, се раждат хора с невиждано другаде по света ниво на мотивация, с която постигат чудеса. Като например вдъхновяващите истории на маратонците, умеещи да пробягат стотици километри, или как оцеляват младежите сред въоръжени конфликти.
Ще проследим и уникалната история на Едуард Фунго в документалния филм от Танзания в ко-продукция с Финландия – “Уличният библиотекар“. Той разказва как е основал първата библиотека в Морогоро, град в източна Танзания, където не само четенето на книги почти отсъства, а каквато и да е форма на достъп до наука и информация. Този филм представлява една невероятна картина на този регион в Африка, съчетаваща различни аспекти на живота там, процеси в обществото и ролята на един мотивиран човек.
Автентичните истории са базирани на личен опит. Те са тези, които ангажират и имат смисъл да бъдат разказани. Късометражните филми са силно въздействащи, защото задават въпроси и са отправна точка за изграждане на допълнително съдържание.
Очакваме ви в събота, 18 май в 21:00 ч., за да споделим несравнимата магия на късото кино под звездното небе в градината до галерията, а при лошо време – сред картините в зала на институцията.
Вход свободен!
Събитието се организира във връзка с проекта на Художествена галерия – Русе „Теории и практики в изкуството и образованието“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.