РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Миниарт

Основна цел на Международното биенале “Изкуството на миниатюрата” е да популяризира и насърчава създаването на миниатюрни произведения на визуалните изкуства и фотографията. Първото издание е през 2007 г. по идея на художника Володя Кенарев. От 2015 г. Биеналето се организира от Художествена галерия – Русе с помощта на Община Русе, която осигурява наградния фонд. Съорганизатори са Съюза на Българските художници и Дружество на художниците – Русе.

9-то международно биенале ``Изкуството на миниатюрата``

Срещу вятъра

Художествената галерия в Русе е домакин на Деветото Международно биенале „Изкуството на миниатюрата“.

Художници от няколко континента се конкурираха в категориите Живопис, Графика, Рисунка, Скулптура, Фотография, както и за Голямата награда на Община Русе, а темата на конкурса беше „Срещу вятъра“. Сред близо 600  произведения бяха избрани най-добрите от международно жури с председател Зоран Арсовски – художник и уредник по визуални изкуства, дизайн и архитектура при НУЦК „Трайко Прокопиев“, град Куманово, Република Северна Македония. Творбите бяха оценявани още от Ива Чавдарова – гл. експерт на отдел „Култура“ в Община Русе, Валентин Узунов – художник и представител на Съюза на българските художници – София, художникът Мартина Караиванова и директорът на Художествената галерия Елена Великова.

На събитието присъства и заместник-кметът Димитър Недев, изпълняващ функциите на Кмет на Община Русе, който поздрави организаторите и отличените автори. Гости на откриването бяха художници от различни градове в България, приятели, ценители, както и младите изпълнители от Детска опера – Русе с диригент Свилен Димитров.

Художествена галерия – Русе благодари за подкрепата на Община Русе, Министерството на културата, Съюза на българските художници, на всички участници, спонсори и присъстващи, без които реализацията на събитието не би била възможна.

Експозицията ще продължи до 13 декември, като предстои и издаването на цветен двуезичен каталог.

Публикуваме номинираните и наградени автори в отделните категории и допълните награди в прикачения файл:

 

9-то международно биенале ``Изкуството на миниатюрата``

Срещу вятъра

Уважаеми художници и приятели,

с огромно удоволствие отправяме покана за участие в Деветото издание на международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, което ще се открие на 13 октомври 2023 г. Подбраните от журито творби ще бъдат  включени в изложба в Галерията от 13 октомври до 13 декември 2023 г.

Деветото издание на Биеналето има конкурсен характер. Участниците представят произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката, рисунката и фотографията.

Темата на конкурса е „Срещу вятъра“.

Крайният срок за изпращане на творбите е 20 септември 2023 г. Селекцията за изложба се извършва от жури, включващо представители на Община Русе, Съюз на българските художници, Художествена галерия – Русе и чуждестранни художници и изкуствоведи.

Подробно с условията за участие и необходимите документи може да се запознаете в прикачените файлове.

Свалете файла в pdf формат.

Свалете файла в word формат.

Свалете файла в pdf формат.

Свалете файла в word формат.

Свалете файла в pdf формат.

Свалете файла в word формат.