РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Проект на галерията спечели финансиране от Министерството на културата

Проектът на Художествена галерия – Русе „Теории и практики в изкуството и образованието“ получи подкрепа от Министерството на културата. Разработката на галерията се състезава в сесия на МК за дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. Сред 60 одобрени кандидати тя е класирана на 15-то място с 121,50 точки и пълен размер на финансиране. В мотивите комисията е оценила съчетанието на идеята с добрата структура и обосновка в съпътстващата документация. Отделено е място на  темата на проекта, която „попада встрани от традиционните галерийни акценти, с което институцията задава добро ниво и възпитава в отношение към съвременното изкуство в различните му форми на проява, а проектът е свързан с дейности за приобщаване на млада публика към визуалните изкуства“.

Проектът на Художествена галерия – Русе ще бъде реализиран в периода февруари – юни 2024 г. Едно от изложбените пространства ще бъде реновирано и оборудвано, за да бъде преобразено в детски образователен център с галерия.  Оформлението и последващата културна програма целят привличането на деца и младежи, потапянето им в богатия свят и възможности на визуалните изкуства, и  осигуряване на възможност за творческа себеизява.  В рамките на проекта ще се проведат серия от ателиета с теоретични и практически занимания, като съмишленици и партньори на галерията в това вълнуващо начинание са СНЦ „Еквилибриум“, Български червен кръст – Русе, МГ „Баба Тонка“ , СУЕЕ „ Св. Константин-Кирил Философ“ и НУИ „Проф. В. Стоянов“.

Другите събития се концентрират около отбелязването на Нощта на музеите и галериите на 18 май догодина и са посветени на африканския континент и култура.  За първи път в Русе ще бъде представена „Фотоизложба: Артисти за деца от България до Африка“ с 250 фотографии. Те отразяват процеса на въвличане на африкански и български артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения и в с. Широка Лъка, България. Експозицията ще повдигне въпроси за документалната роля на снимката днес, която предлага алтернативен начин за наблюдение, отразяване и разбиране на ситуациите, които формират света на маргинализирани групи. Ще бъде популяризиран уникалния български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна на програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „ДЕН ГРИ“ и ръководена от Елена Панайотова. Към изложбата ще бъдат проведени Фотоателие „Улична фотография“ за деца и младежи с водещи фотографи Атанас Кънев и Мария Ангелова и лекция „Приложен театър: Българския модел в Африка“ с водещ Елена Панайотова.

В пътешествието в Нощта на музеите ще бъдем отново заедно с късометражните филми на Кинематограф, както и с музиката на  Николай Иванов и приятели в специално подготвения концерт и съпътстващ „дръм съркъл“.

Интердисциплинарният проект ще продължи политиката на институцията през последните години да образова, развива, привлича и приобщава нови публики.