РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Международно биенале „Данубиан“

Художествена галерия – Русе стартира новия изложбен сезон на 2023 г. с представянето на две изложби – Шестото издание на Международно биенале „Данубиан“ и самостоятелната изложба на Йоана Енеску Труйка. И двете експозиции са курирани от Дан Тудор Труйка, Румъния. Откриването се състоя на 17 януари (вторник), от 17.00 ч.

Биенале „Данубиан“ е проект, който се ражда като необходимо, по-сложно и по-селективно продължение на подобни събития от предишни години, организирани под егидата на TRUICART Events Brand в Румъния и чужбина. В изложбата са включени творби на 20 професионални съвременни художници от Румъния, България, Испания и Гърция.

Независимо от подхода, възприет от артистите, избрани по време на това събитие, то демонстрира още веднъж, отвъд границите, актуалността и точността на едно съвременно визуално послание, свързано с най-новите европейски тенденции.

Самостоятелната живописна изложба на Йоана Труйка е озаглавена „Гущер“. Тя представя част от творчеството на авторката през последните години. Включени са фигуративни изображения на цивилизации и хора, които авторката познава или само е зърнала в многобройните и прекрасни пътешествия по духовните меридиани. Гущерите заемат специално място в творчеството на художничката поради множеството производни семейства гущери, разнообразната гама от цветове и форми.

Изложбите ще бъдат отворени за посетители от 17 до 31 януари.