РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

май 11 2023 - май 11 2023

Диалози между поколенията

На 5 май 2023 г. беше открита изложбата „Красотата в родното“ с творби от фонда на галерията. Произведенията от 20-те до 90-те години на 20 век са селектирани от ученици в 11 клас на Английската гимназия „Гео Милев“. Експозицията е своеобразен завършек на проведената образователна програма „Изкуството да бъдеш галерист“. Посетителите ще могат да видят и изработените от участниците сувенири.
Същия ден беше представена книгата-албум „Щрихи от историята на Художествена галерия – Русе“ от редактора на изданието Нели Пигулева. Книгата е подготвена и отпечатана специално за юбилея, реализирана е с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В юбилейната вечер беше открита и изложбата „Диалози между поколенията“. В събитието се влючи хорът на Държавна опера – Русе.
„За какво ни е всъщност изкуството? За нас – добре, ние свирим, пеем, пишем стихове, романи, рисуваме, красиво е, приятно е, забавляваме се, дето се вика, изкарваме си прехраната, но за онези другите, за тези ей тук, за какво им е на тях изкуството? Един голям актьор казваше, че изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което да отразява съвременността. Изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго е подчинено на природните закони. Изкуството се мъчи да издигне духа на човека над полезното и необходимото, правейки го Човек - и в това е великото му безмислие...“
Из „Цигуларката на Бога“ от Стефан Цанев
ДИАЛОЗИ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА
В съвременния свят процесите на глобализация са все по-големи и динамични, а диапазонът на комуникации е постоянно променяща се величина. В същото време се засилват и процеси, които са противоположни. И тук е мястото на въпроса готово ли е човечеството за тези промени, научи ли се да живее, ако не в съгласие, то в режим на диалог.
Диалогът е разговор, който се провежда в конкретно място и време, ситуацията също влияе на неговия характер и резултат. В диалога е важно взаимното възприятие, въздействието на събеседниците.
„Диалози между поколенията“ е една метафора, влиянието на една културна естетика на друга. Те предполагат наличие на два или три субекта, два полюса на взаимодействие. И се поставя акцент на заимстване: диалог има там, където има взаимообмен.
Как Галерията поддържа диалог между изкуството на старите майстори и съвременните творци? Как благодарение на това взаимодействие се появява нов прочит на произведенията, как зрителят реагира на такъв тип „интервенция“, отговорите на тези въпроси ще намерите в нашата изложба.
Елена Великова, директор на ХГ - Русе
Дата
  • май 11 2023 - май 11 2023