РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Представяне на книгата „ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка“

 

На 5 юни от 18:00 ч. Елена Панайотова ще представи своята книга „ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка“. Редактор е Ина Иванова, корицата е дело на Панайот Панайотов, дизайнът – на Асен Илиев. Книгата е издадена от Индологическа фондация „Изток-Запад“ през 2023 г.

Събитието ще отбележи и края на изложбата „Артисти за деца“, която бе открита в рамките на Нощ в галерията на 18 май.

„Този текст от една страна дава теоретична обосновка в един глобален контекст на възникването и популяризирането на театралните практики в сферата на приложния театър, а от друга страна, представя опита на преобладаващо български екип от артисти и дългогодишната им практика на прилагане на изпълнителски изкуства при работа с рискови групи деца и младежи от два континента. …Да играеш, означава да действаш, а всяко действие е промяна на света.“, посочва авторът Панайотова.

Елена Панайотова е доктор по театрални изкуства в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и в департамент „Театър” в НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите ѝ в сферата на изкуството и образованието привличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакъла, участвали в различни европейски фестивали през последните двайсет години. Филмът „Майка” на Зорница София е вдъхновен именно от работата на Елена Панайотова на няколко континента.