РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Албино Пити. „Експанзионизъм. Пространство, цвят, движение, конкретно изкуство“

 

Изложба „Експанзионизъм. Пространство, цвят, движение, конкретно изкуство“ на световноизвестния художник Албино Пити ще бъде открита на 17 април от 18:00 ч. в Художествена галерия – Русе. Авторът е с италиански произход. Творческият му път е свързан с Италия, но също така с Холандия, Испания, България и още множество страни, в които живее, твори и организира изложби.

Изложбата в Русе проследява творческите търсения на художника от последните няколко години. В експозицията ще бъдат показани над 60 негови творби, ще бъдат включени и няколко произведения на студенти от Нов Български университет, рисувани в рамките на творческа работилница, проведена от Албино Пити през м. ноември 2023 г.

С годините Албино Пити осъзнава, че не иска да копира форми от природата. Решава да избяга от шаблоните и да прави изкуство, изтъкано от свобода, любов и динамика. През 1987 година създава ново течение наречено „ESPANSIONIZMO“/Eкспанзионизъм/, в чиято основа стои вярата в красотата на човешката свобода и отхвърлянето на всякакви граници и ограничения. В критика за автора изкуствоведът д-р Юлиян Райчев обяснява направлението експанзионизъм по следния начин: “То се характеризира с динамиката на обрисуване на платното или буквална „експлозия“, която се случва в творческия процес. Тя е израз на свободата на творческия изказ и отчасти се доближава до явлението Action painting при абстрактния експресионизъм.“

За творческия процес Албино Пити споделя: „Когато се занимаваш с изкуство трябва да медитираш много, да учиш непрекъснато, да съзерцаваш себе си, след което да избухнеш. Реша ли да работя по някой проект, той никога не се случва така, както е замислен. В началото правя скици, премислям, но после, когато стигна до контакта с бялото платно и цветовете, се случва някаква магия, появява се един добър ангел, който ме кара да преосмисля всичко, което съм замислил в началото, изпадам в транс, не съм повече аз, не зная кой съм и къде съм, движа се като атомна частица, хващам боите и става нещо различно, картината се превръща в поезия“.

За автора рисуването е по-скоро форма на живот, отколкото съпротива. Отдава дължимото на познанието на различните течения в изкуството и контекста, в който са се зародили, но вижда истинската свобода в търсене на изразяване, което да е в унисон с характера и светогледа на художника.  Открива разликата между обикновения художник и артиста в това, че артистът е човек на света,  който търси невъзможното. Картините на Албино Пити отразяват емоционалната му нагласа, създадени са бързо, под въздействие на вдъхновението от преживяното или усетеното, но често могат да бъдат открити символи и знаци, които подпомагат процеса на тълкуване на произведенията.

Според критикът Гилермо Джилиоти творбата при италианския художник не се ражда, а експлодира. Цветните експлозии на Албино Пити в Русенската галерия може да видите до 14 май 2024 г.

За автора:

Албино Пити е роден на 12 април 1951 г. в провинция Бреша, Италия. Учи изкуство в Ротердам и завършва обучението си в Амстердам. След дипломирането си става ученик на Пилман.  Реализира над 500 самостоятелни и колективни изложби, множество пърформанси, носител на международни награди. Негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни. На стила и творчеството му са посветени над 30 книги.