Проект „В очакване на 90-те“

Художествена галерия – Русе подготви книга-албум „Щрихи от историята на Художествена галерия – Русе“. Тя е част от проект „В очакване на 90-те“ и ще бъде представена на 4 май, ден преди официалното честване на 90-годишнината от създаването на галерията. Книгата запознава с историята на институцията. Изследването започва с преглед на факти за художници и изложби от 20-те и 30-те години на 20 век. Текстът проследява хронологично развитието на галерийната дейност след откриването на галерията и експозициите в нея. Маркирани са основни събития, които имат значение за формирането и същността на колекцията.  Чрез включените репродукции читателят има възможност да се запознае с част от фонда, който е илюстрация на развитието на изобразителното изкуство в Русе, един своеобразен „архив“ на окръжните и авторските изложби, на гостувалите български и чужди автори.  Архивните документи допълват информацията, а фотографиите ни потапят в атмосферата на отминалите десетилетия. Каталогът е цветен, двуезичен, текстовете са на Елена Великова и Мария Тодорова.

Друга дейност по проекта е изработката на сувенири, репродуциращи известни творби от колекцията на галерията. Подбрани са произведения на Владимир Димитров – Майстора, Борис Елисеев, Елена Карамихайлова , Димитър Радойков, Атанас Михов, Руси Ганчев, Бенчо Обрешков, Йордан Парашкевов, Атанас Яранов, Ради Неделчев, Любен Гайдаров и др. Изображенията могат да се видят върху канава, чанти, бележници, калъфи за химикал и молив, магнити, ключодържатели. Предметите допълват приятните спомени от общуване с изкуството и могат да бъдат споделени с близки и приятели. Сувенирите могат да бъдат намерени и закупени при посещение в галерията. Също така скоро могат да бъдат разгледани на сайта на институцията, секция Книжарница, и заявени на имейл: ruseartagallery@abv.bg

Дейностите по проект „В очакване на 90-те“ са реализирани с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с РБ „Любен Каравелов“ – Русе и Държавен архив – Русе.