РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Чуждестранна графика

Художествената галерия в Русе е една от галериите в България, които имат своя колекция с чуждестранно изкуство. Към настоящия момент във фонда се съхраняват над 100 произведения на автори от Европа, Азия и Америка, като  доминират европейските творци. По-голяма част от графиките и рисунките постъпват през последните две десетилетия на миналия век. Колекцията се формира предимно от дарения на автори и частни лица, по-малко чрез откупки. През 2013 г. галерията сформира мобилна изложба с избрани творби от всяка национална графична школа.

Края на 19 – началото на 20 век е представен от френската школа с пасторалния пейзаж на Люсиен Даселборн  и митологичното видение на Анри Фантен – Латур. Модернистичните търсения от първата половина на миналото столетие се свързват с двама сънародници, представители на Парижката школа и абстракционизма – Андре Ланской и Сергей Шаршун. Главни обекти в техните литографии са цветът, ритъмът и играта с формите.

Традиционната китайска живопис е едно от основните направления в изобразителното изкуство на Далечният Изток, съчетала в себе си поезия, живопис, калиграфия и гравьорско изкуство. Със своята тематика, форма и изразни средства, тя се превръща в едно уникално явление в световното изкуство и култура. В колекцията на галерията присъстват творбите на художниците ИсинЧжен,  Шъ Цун Динг, Со Цъ Уан, Ча Ли, Мей Чин Ку. Те постъпват от международни пленери по живопис, самостоятелни и групови изложби на авторите в Русе през 80-90-те години на 20 век.

В същия времеви период колекцията се обогатява с произведенията на латвийските художници Гунар Кролис, Айя Озолиня, Инар Хелмут; полските творци Станислав Борисовски и Едуард Салински, словака Роберт Янчович.

За развитието на японската графика интерес представляват творбите на Сусуму Ендо. Авторът е известен с увлечението си от природните форми и пространства. Съчетавайки фотографията и литографията с новите компютърни технологии, той достига изчистената естетика, характерна за всичките му произведения.

От пърформанси и акции в колекцията постъпват графиките на Бранко Николов, Велизар Кръстич, БранкоРакович („Театър в паспарту“, 2007) и рисунката на Албино Пито („Сила и завихряне“, 2015), а от  конкурса Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ творбите на Кумнам Байк, Ева Чонг-Фукс, Сенем Каш Тюфекчи, Томислав Шпикич, Кристина Чавар, Майкъл Вагнер (2015, 2017, 2019).

Колекцията „Чуждестранна графика и рисунка“ показва автори от различни национални школи, а също и някои тенденции в развитието на графичното изкуство от началото на 20 век до днес.

Андре Ланской

Композиция

Сергей Шаршун

Литография

Сусуму Ендо

Природа 94G

Велизар Кръстич

Ням

Станислав Борисовски

Танцьорка, 1978

Роберт Янчович

В жълто, 1992

Паоло Чемпини

Усмихващ се живот, 2016

Камило Отеро

Фаворитка

Инар Хелмут

Ева, 1971

Золтан Вен

Чудодейно дърво

Емин Коч

Очакване и любов

Гън Мин

Кула от крепостта

Александър Дембо

Ноктюрно, 1978