РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Колекция музика

„Цветът е клавиатурата, очите са хармонии, а душата е пиано с много струни. Художникът е ръката, която свири, докосвайки един или друг ключ, за да предизвика вибрации в душата.“

Василий Кандински

Музиката и визуалното изкуство са тясно свързани още от древността. Талантливите композитори или музиканти, както и художниците, представят в своите произведения определен асоциативно-метафоричен порядък, отразяващ техния енергиен заряд.  Подобно на живописта и музиката има свой колорит, хармония, движение, композиция. Градивните единици на двете изкуства, толкова близки по същност, продължават да се сливат и в творбите от фонда на Художествена галерия – Русе.

Съществуването на колекция „Музика“  има своята история през изминалите пет десетилетия, като в най-голямата си част е неразривно свързана с Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Началото е поставено в средата на 70-те години на 20 век с провеждането на т.нар. Мартенски изложби на творци от Русе и страната, като произведeнията на Петър Попов, Василка Монева, Стефан Кацаров, Велимир Петров, Стоян Цанев, Петър Дочев, Илия Милков остават във фонда на галерията. През следващите три десетилетия се организират общи и самостоятелни изложби на български и чуждестранни художници, сред които Димитър Киров, Андрей Даниел, Евстати Маринов, Емин Коч (Турция), Сачико Адачи (Япония) и др.

Матей Матеев

През 2012 г., за първи път, експозицията придобива статут на изложба-конкурс с определен награден фонд, като в реализацията й като партньор се включва и Съюзът на българските художници. С времето тя става традиционна в ежегодната дейност на галерията през втората половина на месец март. Право на участие имат русенци – членове на СБХ, както и специално поканени автори. В сбирката на галерията освен творби на местни художници, постъпват и произведенията на Андрей Даниел, Атанас Хранов, Сусуму Ендо. От 2012 до 2019 г. кураторският принцип и концептуалност играят съществена роля при подготовката и провеждането на това очаквано събитие в културния календар на град Русе. Промени настъпват единствено по отношение на обявените теми, като неизменен е акцентът към музиката, но интеграцията на двете форми на изкуство проличава дори и в тях: Вход – Изход/ Музика – Живопис“, „Камертон“, „Неизпети арии“, „Пултът”, „Тон/Полутон“, „Меломания“, „Щрайх“, „Clavissimo“.  През 2021 – 2022 г.,  след промяна в статута, инициирана от Община Русе, експозицията става „изложба-конкурс за съвременни визуални изкуства“, като в нея могат да се включат всички автори, работещи  на територията на град Русе.

Визуалното изкуство, както и музиката, изразяват вътрешния живот на своя създател, но имат силата да въздействат върху нашите чувства, мисли и отношението ни към заобикалящата действителност. Колекция „Музика” не е завършен процес. Музиката ще продължи да провокира художниците, а изобразителното изкуство музикантите – просъществувал във времето процес без очакван край.

Мария Тодорова

Андрей Даниел

Портрет

Андрей Даниел

От пулта на художника

Атанас Пацев

Танц

Борислав Стоев

Ателие

Веселин Господинов

Хор

Виолета Радкова

Cadence

Виргиния Пенчева

Музикален пейзаж, 2015

Върбан Христов

Пътуващ музикант

Гошо Георгиев

Неизпети арии, 2014

Гриша Кубратов

Отново в джаза

Гроздан Илков – Графа

Китара

Даниела Максимова

Композиция с карирана драперия

Даниел Дянков

Свирещо тяло

Димитър Киров

Музика 8

Златка Стойкова

Балкантон, 2017

Иван Мърквичка

Портрет на пианистката Прокопова

Иван Шурман

Сън

Ирена Парашкевова

Streich Genetrix

Любен Гайдаров

Музикант, 1979

Маргарита Атанасова

Марияна Маринова

Студио

Матей Матеев

Музика

Мая Кубратова

Музика

Милен Джановски

Дупински чан

Николай Бузов

Движение, 2018

Николай Караджов

Носталгия

Огнян Балканджиев

Пиано бар, 2008

Пенка Минчева

Си-си, 2019

Снежина Попгенчева

Мария

Сусуму Ендо

Space & Space 1407

Таня Пасева

Розов щрайх, 2018