РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

„Късо кино в Галерията | Човекът и технологиите“

 

 

18.06.2024 г., 19:00 ч.

Вход свободен

 

На 18 юни от 19:00 ч. в Художествена галерия – Русе ще се състои първото събитие от новата серия с тематични прожекции „Късо кино в Галерията“, които ще се проведат до края на годината.

Редакторският колектив на „Кинематограф“ е подготвил киноселекцията „Човекът и технологиите“, която ще разкаже истории, разкриващи сложните социални и лични отношения между човека и неговите технологични творения.

Живеем във времена на небивала технологична еволюция, но и революция. Компютърните науки, изкуственият интелект, роботиката, социалните и информационните мрежи се разгръщат с такава скорост и имат такива непредвидими посоки на развитие, че нашето разбиране за тях и последствията от тях стремглаво изостава. Затова изследването на тези процеси става все по-необходимо за нас хората.

Акцент на вечерта ще бъде българският sci-fi филм „Ви“ на режисьора и сценарист Деян Цвятков. Изпълнен в естетиката на ретро футуризма, филмът разказва за революционната програма Ви. Това е софтуер, който възпроизвежда в служителите на една компания кошмарни сънища, и използва техните емоции, за да генерира непозната до този момент изчислителна мощност. Виктор, неговият създател, е изцяло посветен на него, докато един ден случайно не среща Лора в изкуствено генериран кошмар. Но дали човешките чувства и емоции подлежат на контрол и можем ли да симулираме нещо, което не разбираме в пълнота? История, която провокира подобни и още плашещи, но и належащи въпроси относно отношенията между човека, технологиите и начинът, по който границата между тях все повече се размива.

В програмата са включени още заглавия от САЩ, Испания, Франция и Канада. Филми, които ще проследят динамична и провокативна линия от казуси, които ще навлязат в полето на етиката и морала, на икономиката, на биологията, и със сигурност, на философията.

Прожекцията „Човекът и технологиите“ е част от по-големия проект на Художествена галерия – Русе „Изкуството – провокация за социална комуникация“, който цели да срещне публиката с най-въздействащите визуални изкуства, които не само носят актуални послания, но са и двигател за промяна и социална трансформация.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе, Програма „Култура“, „Малки творчески проекти“.

Събитие: https://www.facebook.com/events/1626424108092538

За повече информация относно събитието и пълната програма на „Кинематограф“  можете да посетите – https://kinematograf.bg/programa