РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

„Ethno Groove Projеct“ с концерт в рамките на Европейска нощ в галерията, 18 май 2024

 

На 18 май от 19:00 ч. Художествена галерия – Русе представя „Ethno Groove Projеct“

Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов-Бъни – перкусии и специален африкански гост-музикант Laïla Amezian. Дръм съркъл с Петър Йорданов-Бъни.

Проектът представлява сложен синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на отделния звук. Богатият саунд чрез използването на много различни инструменти и пеене придава изключителното темброво богатство на музиката на тримата артисти.

Николай Иванов Ом – музикант, композитор, чието творческо кредо е синтез между Традиция и Модерност, твори в отворено поле от стилистики, простиращи се между интензивна работа с музика-концерти, музика за филми и балет, джаз и авнгард, езотеричва музика и електронни стилове.

Петър Йорданов-Бъни свири на инструменти от цял свят. Съосновател е на група “Оратница”, свири в различни формации, сред които „Тъпани и гайди”, Acoustic Soul jazz band, „Основно ветрове”. Организира концерти, фестивали, групови свирения, работилници и презентации. Композира музика за представления на Народния театър „Иван Вазов” и театър „Българска армия”, участва на театралната сцена и с изпълнения на живо.

Laïla Amezian е белгийско-мароканска певица с еклектичен стил и интензивен, копринен глас. Вдъхновена от разнообразния репертоар на нейния магребски произход, Laïla подхранва вокалния си стил с влияния, произтичащи от джаза, световната музика и различни срещи, направени през годините. Родена в Антверпен в Белгия и живееща в Брюксел от 3-годишна възраст, Laïla израства в семейство от Мароко с музикална душа. Естествено черпейки от репертоара на своя северноафрикански произход, както и от музикални вселени, които много рано са събудили любопитството й като джаз, електронна музика и световна музика, Laïla предлага своето присъствие, понякога енергично, понякога поетично, и прецизния си глас, мощно многоцветен, като същевременно развива повече лични проекти Тя особено обича да изгражда личните си композиции върху древни поеми, някои от които са написани на класически арабски още през 11 век. Запленена от поезията на езика, тя се оставя да бъде водена от текста и неговата символика, за да създаде своите нови композиции. Laïla казва, че е трогната като жена и нетърпелива да допринесе за легитимното (повторно) заемане на мястото на жените в публичното пространство. Освен това, множествените идентичности резонират дълбоко в нея и нейното изкуство също се подхранва от напрежението между постоянното търсене на интеграция, изпитвано в Брюксел, и очакванията на общността, „която ни държи в традицията“.

Събитието се осъществява с огромната помощ на Димитър Панев „Еlen Music“ Лайпциг.

В края на концерта ще може да се включите в дръм съркъл с Петър Йорданов-Бъни. „Drum circle“ -ът или в превод – барабанен кръг, представлява свирене в кръг на ударни музикални инструменти – джембета, тарамбуки, кахони, барабани, маракаси и други перкусии. Средство за комуникация, разтоварване и забавление използвано още от древни времена и племена.

Концертът е част от проекта на Художествена галерия – Русе „Теории и практики в изкуството и образованието“, реализиращ се с финансовата подкрепа на Министерството на културата.