РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Фотографско ателие по „Улична фотография“ и изложба „Артисти за деца“ на фондация „ДЕН ГРИ“ в Европейската нощ в галерията на 18 май 2024 г.

 

Художествена галерия – Русе стартира Европейската нощ в 16:00 ч. с провеждането на фотоателие за деца и младежи, но със свободен достъп за всеки, който има интерес към темата. Ателието предлага нов поглед към града и неговите хора. Участниците е необходимо да разполагат с камера или телефон. В рамките на два часа те ще придобият умения за вглеждане и откриване на детайли в ежедневния уличен свят, за композиция, наблюдение на светлината, правене на портрети. С менторството на професионалната фотографка Мария Ангелова и режисьорката Елена Панайотова ще обсъдят какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да изрази една фотография.

В 18:00 ч. фондация „ДЕН ГРИ“ ще представи фотоизложбата „Артисти за деца“. Това е разширена изложба комбинираща фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на „аудиовизуалното изкуство и фотографията“ и изложбата „Артисти за деца“ открита миналата година в Смолян на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Фотографиите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна като въвлича артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

Програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „ДЕН ГРИ“ е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 – 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Специално участие в програмата имат артисти от град Русе: Росица Миновска-Деведжиева, Илия Деведжиев, Мартин Маринов, Деница Дончева.

Вход свободен.

Събитията са част от проекта на Художествена галерия – Русе „Теории и практики в изкуството и образованието“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.