РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Програма на Художествена галерия – Русе в Нощ на музеите, 18 май 2024 г.

 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ  В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – РУСЕ 
18 май 2024 г., от 15:00 ч. до 24:00 ч.

 

Художествена галерия – Русе за поредна година се включва в инициативата Европейска нощ на музеите (18 май 2024 г., събота). Каним ви да откриете или преоткриете временните експозиции и постоянните колекции, да почувствате техните послания. Ще може да се насладите и на програма подготвена специално за събитието, посветена на Африканския континент и култура.
Вратите ни ще бъдат отворени от 15:00 до 24:00 ч., входът ще е свободен. Независимо дали сте любители на изкуството или просто търсите очарованието на вечерта, нашата музейна нощ ще ви предложи едно незабравимо културно преживяване. Не пропускайте тази необикновена възможност! Ще се радваме да бъдем заедно!

ПРОГРАМА:

16:00 ч. – 18:00 ч.
Фотоателие „Улична фотография“ за деца и младежи. Водещи: Мария Ангелова и Елена Панайотова.
Участниците придобиват умения за откриване на детайли в ежедневния уличен свят, базови умения за композиция, наблюдение на светлината, фотографско портретиране. Ще обсъдят какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да разкаже една фотография.

18:00 ч.
Фондация „Ден Гри“ представя изложба „Артисти за деца от България до Африка“.
Експозицията комбинира фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получават награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията и изложбата „Артисти за деца“ на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

19:00 ч. – 21:00 ч.
„Ethno Groove Projеct“. Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов Бъни – перкусии и специален африкански гост-музикант. Дръм съркъл с Петър Йорданов Бъни.
Проектът представлява сложен синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на отделния звук. Богатият саунд чрез използването на много различни инструменти и пеене придава изключителното темброво богатство на музиката на тримата артисти.

21:00 ч. – 22:30 ч.
„ Африка“ – късо кино с „Кинематограф“
Редакторите на платформата са подбрали специална програма с късометражно и документално кино от Гана, Нигерия, Кения, Бурунди и Еритрея, акцентирайки върху яркото разнообразие, преплитане и дълбочина на африканските култури.
Прожекцията ще се състои под звездното небе в градината до галерията (при лошо време – сред картините в зала на институцията).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Постоянни експозиции: „Българско изкуство – първата половина на 20 век“, „Основателите на галерията“, „Българско изкуство – 80-те години на 20 век“, „Иконата – преди и сега“
Гостуваща изложба: Даниела Максимова. Живопис.

Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници e инициатива на Международния музеен съвет (ICOM). Европейската нощ на музеите е идея инициатива на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г.