РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Светлин Савов. Изложба Дигитална графика и Фотография

На 12 април от 18:00 ч. Художествена галерия – Русе представя изложба Дигитална графика и Фотография на Светлин Савов. Това е третата поред самостоятелна изява на русенския автор след предишни експозиции във Варна и Шумен.

Художникът споделя, че намира свобода не в класическите техники, а в модерния израз на графичния дизайн, компютърната графика и дигиталната рисунка. Черпи вдъхновение от разходките сред природата и усамотението на селото, в което живее. Обича геометричната абстракция и всичко, което прави е отражение на неговата личност.  Преподавателят му в Шуменския университет проф. Валери Чакалов казва: „Геометричните форми са своеобразен визуален код за художника, чрез който комуникира с нас. Изгражда нови връзки и отношения – фрагментирани и асоциативни. Целта му е да постигне въздействие чрез синтез на геометрични форми и цветови хармонии, способни да предизвикат различни асоциации и емоции. За да открием посланията в графичните серии, преди това трябва да разпознаем системата от визуални символи и кодове, чрез които Светлин създава творбите си“.

Светлин Савов е роден през 1984 г., през 2002 г. завършва Националното училище по изкуства “Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, през 2010 г. – “Педагогика на обучението по изобразително изкуство‘‘ в ШУ “Епископ Константин Преславски“.  Участва в съвместни изложби в страната, в 10-то международно биенале на графиката Гуанланг, Китай (2007). През 2023 г. печели наградата за фотография от 9-то издание на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ в Русе.

Експозицията на Светлин Савов може да бъде разгледана до 28 април.