РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Представяне на дигитална изложба

 

На 9.04.2024 г. от 17 ч. ще се състои публично представяне на постигнатото от Художествена галерия – Русе по проект „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“. ХГ – Русе като партньор на Община Русе и основните културни институции в региона, ще представи своя принос в постигането на основната цел – да се опазят и подобрят условията за достъп до културно наследство чрез неговото дигитализиране и активно представяне.

 

Акцентът е поставен върху съхраняване и популяризирането на културните ценности на гр. Русе и оживеният културен живот през годините. В рамките на проекта се дигитализират голям брой единици, елементи на културно наследство, които към настоящия момент се съхраняват в културния институт.

 

Създадена е интернет платформа, на която са публикувани творби от фонда на галерията. Първите тематични публикации на изображения са на постоянните експозиции: „Българско изкуство от първата половина на 20. век“, „Основателите на галерията“, „80-те години“ и „Иконата преди и сега“. Представляват интерес колекцията на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ от неговите 9 издания, както и колекцията от афиши от програмата на културния институт от 70-те години насам. Това ще подобри дигиталното присъствие на културното ни наследство в онлайн пространството, ще бъде по-разпознаваемо и достъпно, както на национално, така и на международно ниво, както и ще въвлече нови публики в общуването с творби на визуалното изкуство. Платформата позволява разглеждане на дигитализираните ценности, провеждане на дигитални изложби и други интерактивни събития. С оглед защита на данните от посегателство, платформата не позволява свободното сваляне на дигитализираното културно наследство.

 

Каним всички любители на изящните изкуства да присъстват на събитието.