РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Изложба Рисунки на Валентин Георгиев

На 3 април 2024 г. от 18:00 ч. ще се състои официалното откриване на изложбата с 30 рисунки на известния русенски художник и карикатурист Валентин Георгиев. Те са допълнени с афоризми от книгата „Сол и пипер“ на Хачик Лебикян. Карикатурите илюстрират съвременните сатирични притчи и сентенции в книгата, като засягат актуални проблеми, свързани с политика, морал, етика, нрави, всекидневие. „Сол и пипер“ е второто сътрудничество между двамата автори след творческата им колаборация в „Неоседлани мисли“.

Експозицията ще продължи до 11 април.

Валентин Георгиев е роден през 1970 г. в Търговище. Завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност живопис. Член е на Съюза на българските художници и Председател на представителството на СБХ – Русе. Участва в множество национални и международни изложби, фестивали и пленери. Има реализирани самостоятелни изложби в страната и чужбина. Член на жури в национални и международни конкурси в България, Полша, Словакия, Иран, Сирия, Индия, Азербайджан и Турция. Носител на множество награди от повече от 400 международни конкурса по цял свят – в почти всички страни на ЕС, Бразилия, Русия, Украйна, Иран, Сирия, Китай, Латинска Америка и др.

Хачик Лебикян се занимава с писане на афоризми от 15 години. Много от тях излизат във в. „Стършел“, където авторът води собствена рубрика „Мисли на Ачик“ от 10 години. 70 негови афоризми са включени в Антология на българския афоризъм „Трън и роза“ през 2019 г., чийто съставител е сръбският сатирик Александър Чотрич. „Сол и пипер“ е третата сатирична книга на Хачик Лебикян след „Мисли от вековете“ (2001 г.) и „Неоседлани мисли (2015 г.).