РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

„Форма/Форма“. Ярина Савицкая-Барагин и Елена Фрунзе, Молдова

На 5 юли, от 18:00 ч. в Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба на художниците от Молдова Ярина Савицкая-Барагин и Елена Фрунзе.

Изложбата „Форма/Форма“е резултат от експерименти и изследвания, проведени от авторите през последните години. Изработените текстилни и керамични повърхности транскрибират идеята за вибрация, която се предава чрез дву- и триизмерни форми, което е основният творчески ресурс. Чрез малки отклонения, прекъсвания, нюанси и хроматични контрасти художниците изграждат образи, които от своя страна визуално водят до различни наративи.

Както свидетелстват художниците, актът на създаване е насочен и фокусиран върху интерпретацията и транспонирането в специфичната техника на декоративното изкуство (плъстене, гоблен, керамика) на някои ценни източници, предоставени от румънската фолклорна съкровищница. Тази визия, красноречиво мотивирана във времето, основана на изразителността на особена есенциализация на декоративните форми, е, както каза критикът Йон Фрунзети, изкуство

„… на преклонение пред пластичното съществено, проектирано по образ и подобие на изкуството на румънския народ“.

Пластичната морфология, която се появява сега, в творчеството на художниците, не е плод на опипване, а специфични атрибути на множество изпълнени търсения, в зависимост от изследваната вселена. В еволюцията на езика и декоративните структури, използвани от художниците, в различни теми с определени социални последици, се показва синтезът: текстилен материал – керамика – форма, солиден синтаксис, придобит с времето под импулса на художественото новаторство.

Експозицията ще продължи до 19 юли.