РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Валентина Григорова. Гълъбица на жицата

На 8 март 2023 г. от 18 ч. в Художествена галерия – Русе ще се отрие изложбата на Валентина Григорова „Гълъбица на жицата“.

В изложбата има автобиографичен момент. Авторката обоснова решенията си и отговоря на въпросите, които отдавна я вълнуват. Изложбата е посветена и на Деня на мама!

Валентина Григорова се интересува от женската сила и нейните хиляди преображения. Ще бъдат представени рисунки, посветени на няколко легендарни жени, на които се възхищава. Най-вече заради характерите им, които харесва, а понякога се припознава в части от техните битиета Те са я вдъхновявали и дотолкова силно са ѝ повлияли. Художничката рисува не техните външни образи, а тяхното въздействие върху нея. И за да е по-празнично, предвижда изложбата да бъде придружена с част от поезията и песните на легендарните жени, за които ще разкаже.

 

„Може ли една жена да притежава и сила и остър ум, и онази фина чувствителност, каквато само поетите имат, да отглежда и възпитава деца, да работи, да отстоява изкуството си, и въпреки всички трудности да заяви своята гражданска, чисто човешка и морална позиция, опитвайки се да промени света? Може, разбира се! Познавам такива жени – единици са, но ги има. И точно на такива силни и смели личности посвещавам проекта си, с надежда, един ден поне малко да приличам на тях. Вдъхновяваща и възкресяваща е тяхната могъща и съзидателна сила, с която прекрояват света, и когато човек попадне в една от тези Вселени – животът е вкусен, поносим и благодатен.“