РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Основатели

Галерията се учредява като художествен музей в Русе през 1933 г.

Инициатори са група художници и будни русенски граждани. Всички те осезателно участват в организирания културен живот на града, подкрепят  редица от творческите инициативи на русенските интелектуалци, като гостувания на Дружеството на художниците в България, традиционни Великденски изложби, свои самостоятелни изяви.

Основа на колекцията са творбите от провелата се през 1933 г. изложба на художниците – русенци: Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев, Тодор Янков.

Техните платна са създадени с любов към българския бит и природа и излъчват лекота и романтична носталгия, особено в изображенията на родния ни град и Дунава. Те са реалистични, неповторими по сюжет, настроение и колорит. Често сюжетът на пръв поглед е непретенциозен, но те винаги успяват да създадат емоционално въздействащ пейзаж, уравновесен като линия, петна и маса, наситен с настроение и багрено изграден, степенуван в планове, но най-вече изживян с безмерна обич към родната природа. Сбирката от картини става основа за формирането на фонда на галерията.

Димитър Радойков

Вечер панаир, 1911

Александър Лазаров

Етюд – глава на старец

Любен Гайдаров

Музикант, 1979

Никола Пиндиков

Автопортрет, 1930

Васил Стефанов – Чилито

Дама с капела, 1914

Димитър Радойков

Стария град Русе, 1927

Димитър Диолев

Театъра

Тодор Янков

Алея

Васил Стефанов – Чилито

Портрет на тъгуващата, 1915

Руси Ганчев

Върби, 1937

Димитър Радойков

Вретенарка, 1937

Атанас Михов

Край Дунава

Атанас Михов

Боянската църква

Георги Каракашев

Харманище

Георги Каракашев

Юлски ден

Димитър Радойков

Перачки на Дунава, 1937