РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Иконата – преди и сега

Експозицията включва икони създадени в периода 17-19 век.

„Иконата преди и сега” е една от трите постоянни експозиции в Русенската галерия, която съществува от 2004 г. Тя съдържа икони, създадени в периода XVІІ – ХХ век. Три от тях са от фонда на галерията. Останалите тридесет и пет са предоставени от Русенската митрополия и са част от стария иконостас на църквата „Св. Георги”. Експозицията e допълнена с творби на съвременни русенски художници, интерпретиращи идеята за „въображаемия храм”.

Иконата на православния свят има дълга история. Тя започва своето съществуване още през първите векове на новата ера и преминава през сложни етапи на развитие, като с времето нейната култова и изобразителна стойност нараства и се обогатява.

Иконите от църквата „Св. Георги“ са изписани през 1843 г. Всички са дело на едни от най-добрите майстори от Тревненската художествена школа – най-старата възрожденска школа в България.  Иконите съдържат подписите  на зографите Захарий Цанюв, Йоаникий поп Витанов, Койчо Досев, Димитър Кръстювич. Някои от тях са реставрирани от Кристиян Янков през 2005 – 2006 г. с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Иконите от фонда на Русенската галерия са три. „Св. Богородица на трон с пророци” от  ХVІІ век  е впечатляващ образец на иконописното изкуство от този период. Другият образ на Божията майка е от ХІХ век, отново изписана от тревненски автор. Руската „Три Светители” от ХХ век свидетелства за професионализма на майсторите от иконописните ателиета в Русия от началото на столетието.

През 2004 г. по проект на изкуствоведката Пламена Димитрова – Рачева експозицията добива своя завършен вид с творбите на местните автори Василка Монева, Добромир Димитров, Николай Бузов, Георги Пасев, Даниел Кънчев, Красимира Кирилова, Златка Стойкова, Таня Пасева. Независимо от различните подходи, от една страна традиционни по отношение на съдържанието и изразните средства, а от друга с умело изведени символни внушения, визуалните интерпретации носят експресивния заряд на своите създатели.

Колекцията „Иконата преди и сега”  е резултат от ползотворното сътрудничество между църковното настоятелство на храм „Св. Георги”, Русенската митрополия и екипа на Художествената галерия. Съжителството на различни като стилистика произведения от голям времеви диапазон може би е нестандартен подход при формиране на постоянна експозиция, но въплъщава стремежа за осигуряване на възможността всеки посетител да открие храмова частица вяра и любов в сърцето си.