РАБОТНО ВРЕМЕ: вторник – неделя 9.00 – 13.00; 14.00 – 18.00 ч. Почивен ден: понеделник

Image Alt

Живопис

Българско изкуство – първата половина на 20 век.

Постоянната сбирка включва избрани живописни и скулптурни произведения от колекциите на галерията. Тя дава възможност да се проследят отделни тенденции, течения и стилове в българското изкуство през първата половина на ХХ век – от академичния реализъм, през влиянията на импресионизма и тълкуванията на „родното”, до интензивните процеси и нови пластични търсения през 30-те – 40-те години и утвърждаването на индивидуални стилове.

В експозицията доминират предпочитаните през периода жанрове – пейзажът (Димитър Гюдженов, Никола Танев, Давид Перец, Веселин Стайков) и портретът (Стефан Иванов, Илия Петров, Елена Карамихайлова). Място намира и голата фигура, която се обособява като нов самостоятелен жанр  (Дечко Узунов, Николай Владов-Шмиргела).

Избран акцент са творбите „Ангелчета”,  „Селянка с дете на гръб” и „Момиче” на Владимир Димитров-Майстора, който е централна фигура в изкуството от междувоенния период.

Композициите на Бенчо Обрешков,  Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Мара Георгиева и Васка Емануилова обогатяват тази неголяма мозайка от ново българско изкуство.

Владимир Димитров-Майстора

Ангелчета

Владимир Димитров-Майстора

Момиче

Владимир Димитров-Майстора

Селянка с дете на гръб

Бенчо Обрешков

Връщане от гроздобер, 1958

Ненко Балкански

Натюрморт (от прозорец), 1936

Бенчо Обрешков

Пристан

Иван Ненов

Писмото

Иван Мърквичка

Дамски портрет (Пианистката Прокопова)

Елена Карамихайлова

Портрет на момиче

Веселин Стайков

Пейзаж от Тоскана